Loader

A művelet végrehajtása folyamatban van!
Kérjük ne zárja be a böngészőt és ne navigáljon el!
A művelet végén automatikusan átirányítjuk!

Valóban csodaszerek a szappanok?<br>-

Valóban csodaszerek a szappanok?
-

 

Az új koronavírus ellen egyelőre sem oltás, sem gyógyszer nem áll rendelkezésre. A szakemberek egyértelmű állaspontja szerint az egyik leghatékonyabb és legfontosabb megelőzési módszer a kézmosás. Az alkohol alapú fertőtlenítő készítmények mellett a hagyományos szappan tökéletes megoldás a helyes kézmosáshoz.  

Moss kezet alaposan!

A szennyeződéseknek leginkább kitett testrészünket, a kezeinket a szappan egyedülálló módon tudja higiénikusan megtisztítani oly módon, hogy közben a kórokozók nagy részét elpusztítja. – Persze hatásosak a kézfertőtlenítő folyadékok, törlőkendők és alkoholtartalmú gélek is, de egyik sem olyan jó, mint a sima szappan – állítja Pall Thordarson ausztrál kémiaprofesszor.

A vírus szerkezetének leggyengébb pontja az RNS, vagyis az örökítőanyagát körbevevő lipidburok, azaz zsírréteg. A szappan képes feloldani ezt a zsírréteget, ami a vírus széteséséhez vezet és így az inaktívvá válik. Az emberi bőr ideális felület a vírusok megtapadására, ha a kezünkkel az arcunkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz vagy szánkhoz érünk, könnyen megfertőződhetünk. A szappan nemcsak a bőrre tapadt vírust mossa le, hanem szétbontja azt a rendszert is, amely egyben tartja a vírust alkotó fehérjét, zsírt és RNS-t.

Ezerarcú szappanok

Az idősebb Plinius római író, polihisztor szerint szappant először a gallok és a germánok készítettek, amit nem tisztálkodásra, hanem a hajuk szőkítésére használtak. A mai értelemben vett szappan első említése 385-ből származik. 800 táján már általánosan elterjedt a szappanfőzés, mely során faggyút és hamuzsírt főztek össze nagy üstökben. Ekkor sem tisztálkodásra, hanem mosásra használták az emberek, csak később terjedt el higiéniai célú alkalmazása.

A szappan első és legfontosabb tulajdonsága a kiváló tisztító hatás, hatékonyan képes eltávolítani a szennyeződéseket, zsírokat, olajos anyagokat vagy az izzadságot. A legkorábbi szappanok olajok és hamu, agyag vagy homok egyszerű keverékei voltak.  A szappangyártás sokat fejlődött a középkor óta, de az alapvető mechanizmus ugyanaz maradt: forró olajok és zsírok keverednek alkáli sóval. A faggyúból főzött szappanok egyáltalán nem voltak kellemes illatúak. A tisztálkodásra használt kemény toalettszappant az arabok találták fel, olívaolajból és fahamu lúgjából készítették és illatosították. A 19. században terjedt el a növényolajból készült szappanok szélesebb körű felhasználása.

Növényi megoldás a kosz ellen

A szaponin a természetben a növények élősködők elleni küzdelmének eszköze, védelmet nyújt a káros organizmusok ellen. A szaponinok a növényekben található fitokemikáliák, melyeknek a szappanhoz hasonló tulajdonságaik vannak, vízzel keveredve habot képeznek. A szaponin megnevezés a latin szappan (sapo) szóból származik.

A mosódió a szappanfélék családjába tartozó, a trópusi-szubtrópusi területeken élő fa (Sapindus Mukorossi) termése. A főleg Indonéziában és Dél-Indiában őshonos különleges növény akár 18 méteresre is megnőhet. 9 év alatt fejlődik ki teljesen, ezt követően mintegy 90 évig hozza termését, amit mi mosódiónak hívunk. A termés betakarítása szeptembertől februárig tart, ezután a héjat napon szárítják. A mosódió előállításához nem használnak vegyszereket, egyedül szállítása jelent környezeti terhelést, későbbi használata során viszont behozza ezt a hátrányt. A termés héjában található felületaktív szaponinok ugyanúgy hatnak, mint a szappan, azaz micellák formájában eltávolítják és oldják a zsíros szennyeződéseket.

Miért használjunk természetes mosószereket?

A szaponinok igen magas, kb. 14%-os koncentrációban vannak jelen a mosódió héjában, ezért természetes mosószerként kiválóan használhatóak. A héjból kilépő szaponinok vízben mosószerként viselkednek, a ruhából eltávolítják az olajat, piszkot és egyéb szennyeződéseket. Használatuk sokkal kíméletesebb, mint a hagyományos mosószereké: nem roncsolják a textilek szerkezetét és megóvják a színeket is. Ráadásul környezetbarátok, hiszen a szaponinok teljesen elbomlanak. Ha mosódiót használunk mosáshoz, nem terheljük felesleges vegyszerekkel az élővilágot. Az elhasznált héjat komposztálhatjuk, mely szintén 100%-ban biológiailag lebomlik. Fontos tudni azonban, hogy a mosódió önmagában nem fehérít, ezért a fehér ruhák mosásakor érdemes fehérítő adalékot hozzáadni.

Kinek ajánljuk?

A mosódiót mindenki használhatja, aki kerülni szeretné a felesleges vegyszerhasználatot, hiszen az átlagos szennyeződések, az „irodai kosz” eltávolítására tökéletes megoldás.  Emellett nagyon hasznos azok számára is, akik kisbabájukra vagy egy érzékeny bőrű, ekcémás családtagjukra mosnak. A szaponinok kevésbé terhelik a bőrt, mint a foszfátok és tenzidek, melyek a hagyományos mosószerek nagy részében találhatók. A mosódió lágyítja a vizet, ezért használata során akár el is hagyhatjuk az öblítőszer használatát. Természetesen a bőrkímélő hatás csak akkor érvényesül, ha nem használunk mellé hagyományos öblítőt vagy csak olyat, amit kifejezetten érzékeny bőrre fejlesztettek ki.

Használjuk okosan a természetes szappanok kínálta lehetőségeket, mert a jól megválasztott összetevők csodákra képesek!

További cikkek

A tiszta, illatos törölközők titka<br>-

A tiszta, illatos törölközők titka
-
Olvasson tovább...

Lebomló hálóban kedvencünk, a Herbow mosódiós labda

Lebomló hálóban kedvencünk, a Herbow mosódiós labda
Olvasson tovább...

Folt hátán folt? Így hatástalanítsuk mesterfokon

Folt hátán folt? Így hatástalanítsuk mesterfokon
Olvasson tovább...

EU NKFIA