Loader

A művelet végrehajtása folyamatban van!
Kérjük ne zárja be a böngészőt és ne navigáljon el!
A művelet végén automatikusan átirányítjuk!

Ruhaszárítás hatékonyan<br>-

Ruhaszárítás hatékonyan
-

Teregetés kint és bent

A ruhaszárítás elsődleges feladata, hogy a frissen kimosott textíliák nedvessége elpárologjon és erre számos módszer létezik: természetes, gépi vagy akár fűtőtesten.

Ma már a korszerű automata mosógépek használata mellett a mosás szinte gyerekjátéknak számít, azonban sok lakásban állandó problémát jelent a ruhaneműk szárítása. A tiszta, kimosott ruhák teregetése helyigényes feladat, hacsak nincs egy terasz vagy kert ahol könnyedén megoldható a teregetés.

A szabadban az igazi

A leggazdaságosabb és legtakarékosabb módszer a mosott ruhák szabadban vagy egy szárítóhelyiségben történő szárítása. A tavaszi és nyári időszakban nem kell, hogy fájjon a fejünk, hiszen a szabad levegőn, a napsütésben a ruhák egy pillanat töredéke alatt megszáradnak és gyorsabban beszedhetjük a tiszta ruhákat, mint a beltéri szárítóról. Néhány ruhadarab (fehérnemű, ágynemű) szárítása a napon kimondottan előnyös, mert a napfény fertőtlenít és fehérít. Anyaguk pedig szép fehér lesz.

Mosni és teregetni a reggeli órákban érdemes, hiszen napközben többnyire melegebb van, és ilyenkor nagyobb eséllyel csípjük el a napsugarakat is. A lehető legmagasabb fokozaton centrifugázd a ruhát, hiszen minél kevesebb vizet tartalmaz, annál kevesebb idő kell a száradásra. Mielőtt a kicsavart vagy kicentrifugázott ruhákat a kötélre (szárítóra) teregetnénk, mindegyiket jól rázzuk ki, és csak ezután helyezzük fel egyenként, majd csipesszel rögzítsük a szárító kötélre vagy állványra, hogy a szél ne fújja le őket. A színes ruhákat ne terítsük ki közvetlenül a napfényre, ugyanis a nap kiszívja a színanyagokat. A vasalást megkönnyíthetjük és felgyorsíthatjuk, ha a ruhákat kissé nedvesen szedjük le és utána rögtön kivasaljuk. Ha a ruhák nehezen száradnak, érdemes megforgatnunk őket.

Fontos a jó levegőáramlás

Egy esősebb időszakban és télen azonban ez sem jelent megoldást, ezért minden háztartásban szükség van szárítóra. Manapság már igen széles választék áll rendelkezésre ilyen eszközökből, a gyártók próbálják innovációikkal a helyigényt csökkenteni, a komfortot viszont folyamatosan növelni. A ruhákat a lakásban is mindig levegős helyen szárítsuk, a száradás pedig lehetőleg ne tartson hosszú ideig. Télen a kisebb lakásokban ideális a hagyományos fregoli a fürdőszobában (de csak ha jól szellőző helységről van szó), nagyobb lakásokban szárítsunk valamelyik szobában összecsukható szárító állványon. Nedves, nyirkos helyen ruhát ne teregessünk, mert rövid időn belül dohos szaga lehet. Az ingeket, blúzokat, kabátokat csak vállfán érdemes szárítani, mert így nem gyűrődnek össze, nem veszítik el alakjukat, gyorsabban száradnak és könnyebb vasalni.

A vállfára helyezett ruhákat még vizesen gondosan igazítsuk el, a gombokat gomboljuk be, a cipzárakat húzzuk fel. Ha a ruhák nehezen száradnak, érdemes megforgatnunk őket. A lényeg, hogy úgy teregessünk, hogy legyen hely a ruhák között. A száradási folyamatot pedig vasalással akár meg is gyorsíthatjuk. A megszáradt ruhákat mindig szellős (lehetőleg természetes anyagból készült) kosarakban tároljuk. Ha lehetséges kerüld a szárítógép használatát, de ha mégis ezt használsz, válassz “A” energiaosztályba tartozót, és semmiképpen ne szárítsd túl a ruhákat! Ezáltal a környezetkímélő mosószerekkel végzett mosást követően a takarékos és természetes ruhaszárítással háztartásukat még egy lépéssel környezettudatosabbá tehetjük.

További cikkek

Hallottál már a „no-poo” mozgalomról?

Hallottál már a „no-poo” mozgalomról?
Olvasson tovább...

Így mosd a farmered!<br>-

Így mosd a farmered!
-
Olvasson tovább...

Tégy Te is boldogságodért!<br>-

Tégy Te is boldogságodért!
-
Olvasson tovább...

EU NKFIA