Loader

A művelet végrehajtása folyamatban van!
Kérjük ne zárja be a böngészőt és ne navigáljon el!
A művelet végén automatikusan átirányítjuk!

Mosódiós labda nyaralás alatt is!<br>-

Mosódiós labda nyaralás alatt is!
-

 

Megérkeztek az igazán forró augusztusi napok, tombol a hőség, sokan még most indulnak nyaralni. Ha vízpartra, strandra készülünk gyakran felvetődik a kérdés mivel és hogyan mossuk a fürdőruhákat. Ez főként akkor válik hangsúlyossá, amikor hosszú keresgélés után végre megtaláltad a számodra tökéletes fazont és azt szeretnéd még a következő szezonban is viselni. Lássuk, mit tehetsz érte?

 

Vegyszermentes segítség

A fürdőruhák anyagának rostjait az átlagos tisztítószer simán tönkreteszi, ezért érdemes gyengédebb megoldásokkal próbálkozni. Ilyen alternatíva például a mosódiós labda, ami kíméletes mégis hatékony mosószer, és ár-érték arányban is kifizetődő (Egy darab labdát 5 alkalommal lehet felhasználni). Ha bedobsz egy-két mosódiós labdát a ruháid mellé a bőröndbe, akkor mindössze néhány gramm többletsúllyal (38g!) egy csapás alatt biztosítod kedvenc fürdőruháid vegyszermentes mosását a vakáció alatt is.

 

Miért pont a mosódiós labda?

A medencék vegyszerei, a fürdők gyógyvizei, a sós tengervíz és a napozószerek, kozmetikumok már néhány viselés után is árthatnak kedvenc darabodnak. A fürdőruhák kímélő kezelést igényelnek, ezért, hogy sokáig megőrizzék eredeti minőségüket, érdemes figyelni rájuk. Eddig talán azt gondoltad, hogy a bikinit elég otthon bedobni a mosógépbe, ez azonban roncsolhatja őket. Egyes fürdőruhákat finom nyomatok, rátétek, csattok díszítenek, melyek különleges bánásmódot igényelnek, de minden fajta fürdőruha legyen szó akár merevítős, horgolt, raffolt, szivacsos modellről a mosógépben megsérülhet.  Az elasztikus, kényes, nyúlásra és fakulásra hajlamos anyagok nagyon rosszul tűrik a gépi mosást, ezért érdemes inkább kézzel nekilátni a feladatnak.  Minden fürdőruha mosásánál javasoljuk a mosódiós labda használatát, mert az abban található természetes szaponin tartalom alacsony hőmérsékletű vízben is jól kioldódik, ezért könnyen használható. Fehérítőszer, hipó és egyéb fertőtlenítőszerek használata minden esetben kerülendő.

 

 

 

Így kezdj hozzá:

Tedd a fürdőruhát langyos vízbe, dobd hozzá a teljesen vegyszermentes mosódiós labdát, nyomkodd meg néhányszor a labdát, amíg az habzani kezd, hagyd ázni egy kisidőre. Majd kézzel átmosva, átforgatva szabadulj meg a napozószerek, homok vagy só maradványaitól. Soha ne dörzsöld vagy facsargasd az anyagot! Elég, ha alaposan megnyomkodod. Ezután alaposan öblítsd ki a fürdőruhát tiszta vízben. Öblítő szerek használata nem ajánlott, mivel ezek károsíthatják az anyag speciális összetételét.

A fürdőruhát kicsavarni, dörzsölni, szárítógépben szárítani és vasalni tilos, hiszen az elnyúlhat, míg a szivacsbetétek deformálódhatnak. Ezért inkább egy törölközőbe téve alaposan csavard ki. Ne akaszd fel vagy csipeszezd szárítókötélre, ugyanis saját súlya alatt is megnyúlhat az anyag. Terítsd ki a szárítóra vagy egy lapos felületre. Hagyd megszáradni a szabad levegőn, de kerüld a tűző napot. S a szárítógép használta sem javasolt.

– Ha valamiért mégis nagyon makacs szennyeződéssel találkozik a fürdőruhád, először inkább a hosszabb áztatással próbálkozz, és csak utána a mosógéppel. Ha végül mégis a gépi mosást választod, tedd mosózsákba, és állíts be egy alacsony hőmérsékletű kímélő mosást.

A gondtalan nyári élményekért

S még egy nélkülözhetetlen tanács a gondtalan vízparti élményekkel kapcsolatban. Készülj váltás fürdőruhával és a napozáshoz mindig öltözz át, mert ha a vizes bikiniben maradsz, megnő a húgyúti és egyéb nőgyógyászati fertőzések kockázata. Sokan úgy vélik, a fürdőruhát a nyaralás során, vagy ha másnap újra felveszik, felesleges kimosni, hiszen ismét vizes lesz. A fertőzésveszély miatt azonban ezt mindenképpen érdemes megtenni, sőt, fürdőzés után egyáltalán nem szabad hagyni a ruhadarabot nedvesen a testfelületen megszáradni. Ha kijössz a vízből, és nem szeretnél különféle fertőzéseket kapni - melyek kialakulását a nedves, párás közeg mellett a műszálas anyagok is elősegítik -, rögtön cseréld le a fürdőruhádat egy szárazra.

Az az általános állítás, hogy a fürdőruhák mindössze egyetlen nyarat bírnak csak ki, egyáltalán nem kell, hogy igaz legyen. A fürdőruha megfelelő mosásának betartásával megelőzheted a fakulást és az anyag roncsolódását, így még sok szezonban elkísérhetnek kedvenc darabjaid.

Szép nyarat!

További cikkek

Itt az ideje a mosógép

Itt az ideje a mosógép "méregtelenítésnek"!
Olvasson tovább...

Tiszta fehérnemű allergén anyagok nélkül

Tiszta fehérnemű allergén anyagok nélkül
Olvasson tovább...

Ágynemű mosás tippek<br>-

Ágynemű mosás tippek
-
Olvasson tovább...

EU NKFIA