Loader

A művelet végrehajtása folyamatban van!
Kérjük ne zárja be a böngészőt és ne navigáljon el!
A művelet végén automatikusan átirányítjuk!

Mosódió már a konyhában is<br>-

Mosódió már a konyhában is
-

A konyhánkban naponta számos élelmiszert és alapanyagot dolgozunk fel. Függetlenül attól, hogy járvány idején vagyunk vagy az átlagos mindennapokat éljük, elengedhetetlen a konyhai eszközök, edények megfelelő tisztán tartása. Nagyon sok kórokozó vírus, baktérium és gomba kerülhet be a vásárolt élelmiszerekkel a lakásunkba, konyhánkba és így közvetve vagy közvetlenül szervezetünkbe.

Manapság egyre több háztartásban megtalálható a mosogatógép, ami nagy segítséget jelent, de a helyes használatát még mindig csak kevesen ismerik. Érdemes betartani pár szabályt, mert egy rosszul használt mosogatógép amellett, hogy nem mosogat el megfelelően, sok bosszúságot okozhat és plusz kiadással is jár, ha elromlik. A mosogatógépet Josephine Cochrane amerikai üzletasszonynak köszönhetjük, akinek találmánya óriási sikerrel a 1893-as chicagói világkiállításon debütált először. Hosszú út vezetett el a mai legmodernebb változatokig, melyek már kevesebb, mint 10 liter vizet használnak fel egy program lefuttatása során. Ezért kétség sem fér hozzá, hogy a hagyományos, kézi mosogatásnál – legalábbis hosszú távon – jobban megéri mosogatógépet vásárolni.

 

A siker kulcsa a helyes használat

Nem szabad megspórolni azt az időt, amit a só, az öblítő vagy a mosogatószer adagolójának feltöltésére szánunk. Az egyszerre akár öt különböző, a mosogatáshoz szükséges komponenst tartalmazó tabletták kényelmesebb megoldást ígérnek ugyan, de hatékonyságukat tekintve messze elmaradnak attól, amikor a mosogatógépbe való tisztítószereket külön-külön, az előírásoknak megfelelően adagoljuk. A kezdeti mosogatógépbe tervezett tablettákat fokozatosan felváltották a folyékony formátumok. Korábban szinte kivétel nélkül mindenki a mosogatógép tabletták mellett tette le a voksot, de mára a kínálat e területen is rendkívül kiszélesedett. A folyékony gépi mosogatószerek egyik előnye, hogy garantáltan teljes mértékben feloldódnak.  A tabletták esetén kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy ne érje azokat nedvesség. A folyékony mosószer esetében nincs ilyen probléma, hiszen a műanyag palackban tulajdonképpen bármeddig gond nélkül változatlan minőségben tárolható. A folyékony kiszerelés másik nagy előnye, hogy az edények szennyezettségének megfelelően bármennyi adagolható, még akkor is, ha nincs tele a mosogatógép. Nem utolsósorban az ára is kedvezőbb, mint a tablettáké.

Természetes alapanyagok, higiénikus tisztaság

A természetes növényi alapanyagok felhasználása a konyhai higiéniában is egyre nagyobb teret hódít. A Herbow folyékony gépi mosogatószer koncentrátumának különlegessége, hogy egyedi mosódió-kivonat tartalmának és a felhasznált növényi alapú enzimeknek köszönhetően hatékonyan távolítja el az ételmaradványokat és egyéb szennyeződéseket felesleges kemikáliák nélkül. Gél formulájának köszönhetően tökéletesen feloldódik és már a mosogatási ciklus elején kifejti tisztító erejét. Nem tartalmaz mesterséges illatanyagokat és színezéket, csökkentve ezáltal a környezeti terhelést. A mosogatás hatékonyságát nagymértékben befolyásolja, hogy az edényeket milyen állapotban és elrendezésben helyezzük a készülékbe. Még manapság is gyakran hallani azt a tanácsot, hogy a mosogatógépbe rakás előtt az edényeket érdemes a csap alatt előzetesen leöblíteni. Ez szükségtelen. A modern mosogatógépek az edények szennyezettségéhez is állítják a felhasznált víz mennyiséget, annak hőmérsékletét, valamint a mosogatási időt.

Mit, hová és hogyan

Ügyeljünk rá, hogy az edények ne akadályozzák a forgókarok működését, mert

  • megakadályozza, hogy a mosogatószeres víz minden felülethez elérjen,
  • az edények mosogatás után is szennyezettek maradhatnak,
  • figyeljünk rá, hogy mindent oda tegyünk, ahova való.

Konyhai szemét és ételmaradék ne kerüljön a mosogatógépbe, mert a szűrőt hamar eltömítik. Fa eszközöket egyáltalán nem javasolt mosogatógépben tisztítani, mert azok túlságosan megszívják magukat vízzel. Az éles késeket is érdemes inkább a hagyományos módon, folyó víz alatt mosogatni, mert az éleik eltompulnak. A kristály, festett porcelán, alumínium, réz és festetlen öntöttvas edényeket is inkább kézzel tisztítsuk.

A mosogatógépekkel szemben az egyik leggyakrabban felhozott ellenérv, hogy mosogatás után a poharak cseppesek, fénytelenek maradnak. A csillogó poharak érdekében rendszeresen töltsük fel az öblítőtartályt, és a mosogatógépek kifogástalan működéséhez alapvetően szükséges sót

Ha a poharakat rendszeresen gépben mosogatjuk, akkor érdemes némileg drágább, ugyanakkor jobb minőségű poharat beszerezni, mert azok tapasztalataink szerint jobban bírják a gépi mosogatást. A vékony falú borospoharakat inkább ne tegyünk a mosogatógépbe, mert a mosogatógép erős vízsugarától is könnyen elpattanhatnak és a szilánkdarabok komoly károkat okozhatnak.

 

Géppel vagy kézzel?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mosogatógép használata mellett a kézi mosogatásra továbbra is szükség van. A főzés, étkezés után az edényeket ilyen esetekben forró, mosogatószeres vízben kell elmosni, majd tiszta, meleg folyóvízzel alaposan kell leöblíteni. A kézi mosogatást érdemes a poharak, evőeszközök elmosásával kezdeni, majd következhetnek a tálalóedények, és végül a főzéshez használt edények.

Az álló mosogatóvizet gyakran, többször is érdemes cserélni! Ha a víz elszíneződött, a medence szélén szennyeződéskiválás van, azonnal cseréljük le. Szárításhoz ne konyhai törlőruhát, hanem csepegtetőt használjunk, ez tisztább és szebben száradnak meg a poharak is. Ha erre nincs lehetőség, akkor papírtörlővel, vagy tiszta konyharuhával töröljük szárazra. Nagyon fontos, hogy minden használat után mossuk le a szivacsról az élelmiszermaradékokat, szennyeződéseket, jól csavarjuk ki, és mindig tartsuk száraz helyen. A mosogatóeszközöket gyakran kell cserélni, hiszen remek táptalaj lehet a kórokozó mikroorganizmusok, gombák számára. A mosogatószivacsot csak mosogatásra használjuk! A felületeket mosogatószeres vagy fertőtlenítőszeres törlővel gyakran töröljük át, és a mosogatómedence kitisztításáról, a csöpögtető fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg a munka végeztével. Bár nem tudjuk 100%-os mértékben elkerülni a baktériumokkal való szennyeződést, több lehetőség van arra, hogy megelőzzük a keresztszennyeződést, az élelmiszerek szennyezését.

Fontos számodra a környezeted és a bőröd védelme a mosogatás során is? A Herbow mosódió-kivonatot tartalmazó termékei használatával biztos lehetsz abban, hogy a legjobb minőségű terméked választod. Akár géppel akár kézzel mosogatsz a ragyogó edények mellett a bőröd és a környezeted is egészséges marad. Próbáld ki, és tapasztald meg Te is!

További cikkek

Hogyan tisztítsuk a textil szájmaszkokat?

Hogyan tisztítsuk a textil szájmaszkokat?
Olvasson tovább...

Valóban csodaszerek a szappanok?<br>-

Valóban csodaszerek a szappanok?
-
Olvasson tovább...

A tiszta, illatos törölközők titka<br>-

A tiszta, illatos törölközők titka
-
Olvasson tovább...

Mi az a mosódió?

EU NKFIA