Mi fán terem a mosódió? <br>-

Mi fán terem a mosódió?
-

Sokan a mosódiót tartják a legjelentősebb bio mosószernek a világon. Talán már te is hallottál a mosódióról, de vajon tudod-e, hogyan működik? Honnan származik? Hogyan kell használni? Összegyűjtöttük ennek az igazán különleges és egyedülálló termésnek a legfontosabb tulajdonságait.

A mosódiófa, vagy szappanfa /Sapindus mukorossi/ szubtrópusi növény, Délkelet-Ázsiában terem. A fa 2,5-3 centiméter átmérőjű diótermését, a mosódiót Nepál, Pakisztán, India és Indonézia területén évszázadok óta használják mosásra. A mosódiófa termését az érést követően összegyűjtik, kiszárítják és kimagozzák. mosódió egy felületaktív anyagot, „saponin”-t tartalmaz, amely 13-14%-os koncentrációban található meg a dió héjában, amely meleg vízzel érintkezve kissé habzani kezd, ezáltal a szappanhoz hasonlóan jelentős mosóerővel bír. A szárított héjat kell vászonzsákban a mosandó ruhák közé helyezni.

Kiválóan oldja a hétköznapi szennyeződéseket, jó zsíroldó hatásfokkal rendelkezik, emellett a kellemetlen szagokat is megszünteti. Ezen kívül nem roncsolja a textíliák anyagát. Népszerűsége töretlen és nem véletlen, hogy évek óta a legnépszerűbb alternatív mosószer. A mosódió egyik legnagyobb előnye, hogy teljes mértékben környezetbarát megoldás, hiszen a többi mosószerrel ellentétben nem tartalmaz foszfátokat és tenzideket, mely anyagok az arra érzékenyeknél bőrirritációt okozhatnak. 100%-osan anti-allergén hatású, ezért a mosódió használata különösen jó választás az akut bőrproblémáktól (ekcéma, száraz bőr, pikkelysömör) szenvedők számára. Az indiai Ajurvédikus gyógyászatban a mosódiót tradicionálisan a különféle bőrelváltozások, ekcéma és pikkelysömör kezelésére alkalmazzák. Mogyoróallergiával küszködők is biztonsággal használhatják.

A organikus eredetű mosódió nem tartalmaz semmilyen szintetikus anyagot, a kimerült mosódió 100 %-ban lebomlik, ezért a héjakat nyugodtan hozzáadhatjuk a komposzthoz. A vizet lúgossá teszi, tehát lágyítja, így használatával a ruhák puhábbak lesznek. A mosódió az erősen szennyezett fehér ruhákból nem veszi ki a foltot, s nem is fehérít. Ezért ilyen esetekben használhatunk fehérítőt és folttisztító adalékot a mosáshoz. A mosódió bármilyen hőmérsékletű vízben kiválóan használható, 35°C felett azonban gyorsabban oldódik ki belőle a szaponin. Mosás során nem habzik intenzíven, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem tisztítja ki megfelelően a ruhákat. (a kémiai vegyszerek habzása nem a hatékonyságukról árulkodik) Egy adag ruha mosásához 4-8 fél dióhéj szükséges, melyek 4-5 alkalommal is felhasználhatók, ezért nagyon gazdaságos mosószer. A mosódióval mosott ruhának enyhe, friss és ecetes illata lesz, amely a ruha száradása közben elillan. A mosódió emellett rendkívül jól funkcionál általános tisztítószerként is. Folyékony állapotában gyakorlatilag bármilyen tisztítószer helyett használhatjuk.

Tehát mik is a mosódió előnyei?

 • Fenntartható – megújuló erőforrás, könnyen termeszthető a természetben
 • Vegyszer mentes – nincsenek veszélyes összetevők, nincs szükség vegyi anyagokra
 • Megfizethető – helyettesíthetik a legtöbb tisztítószert, és tovább tarthatnak
 • Újrafelhasználható – minden bogyó 5 alkalommal használható fel, mielőtt kimerül
 • Allergén mentes – bőrbarát, hiszen nincs bőrirritáció, nem toxikus
 • Gyengéd – nem árt a finom ruháknak, szöveteknek vagy felületeknek
 • Energiatakarékos – rövidebb öblítési ciklust is elég a mosási folyamat során
 • Komposztálható – a használt, kimerült mosódióhéj eldobható a komposztba
 • Antibakteriális – eltávolítja a mikrobákat a mosógépből
 • Gombaellenes – a mosódió természetes gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik
 • Állatkísérlet mentes – Használat előtt nem szükséges tesztelni állatokon

 

Kinek ajánljuk?

 • Mindazoknak, akiknek fontos, hogy minél kevesebb mesterséges anyagot használjanak a mosás során
 • Kisbabák és kismamák számára
 • Bőrproblémáktól szenvedők részére (ekcéma, pikkelysömör, érzékeny, száraz bőr)

 

További cikkek

Bőrápolás a hideg hónapokban<br>-

Bőrápolás a hideg hónapokban
-
Olvasson tovább...

Jellemző egészségügyi panaszok ősszel

Jellemző egészségügyi panaszok ősszel
Olvasson tovább...

Egy ősi módszerre cseréltem a szintetikus mosószert!

Egy ősi módszerre cseréltem a szintetikus mosószert!
Olvasson tovább...