Loader

A művelet végrehajtása folyamatban van!
Kérjük ne zárja be a böngészőt és ne navigáljon el!
A művelet végén automatikusan átirányítjuk!

A tiszta, illatos törölközők titka<br>-

A tiszta, illatos törölközők titka
-

Egy hosszú, rohanós nap után nincs is jobb ebben a téli hidegben, mint egy kellemes forró fürdő. Azonban minden hiába, ha kilépve a kádból egy kellemetlen szagú törölközővel kell megszárítkoznod. Szerencsére sokat tehetsz azért, hogy a törölközőid mindig higiénikusak, illatosak és puhák legyenek.

Milyen gyakran érdemes mosni a törölköződet, hogy elkerüld a kellemetlen szagokat?

– Két nap elteltével, ha megtöröljük használt törölközővel az arcunkat, több baktériumot szedhetünk össze, mintha beledugnánk a fejünket a vécébe és leöblítenénk – mondja dr. Charles P. Gerba, az arizonai egyetem mikrobiológus professzora.

Mindent számításba véve elmondható, hogy természetesen nem kell minden használat után kimosni a törölköződet, hiszen ez nem túl takarékos dolog. Elég sok vizet, mosószert használsz el vele, ráadásul a törölköző is gyorsabban használódik. Azonban érdemes hetente minimum egyszer törölközőt váltanod, a legideálisabb, ha 3-4 alkalom után dobod ki a szennyesbe. Így elkerülhető, hogy a vastag, nedves, nehezen száradó textilen megtelepedjenek a baktériumok, amely alaposan megnöveli az esélyét, hogy valamilyen betegséget kapjunk el.

Érdemes figyelembe venni, hogy ha több mosóport használsz, nem lesznek tisztábbak a törölközőid. Épp ellenkezőleg. Magukba szívják a mosószert, ami szintén a baktériumokat vonzza majd. A baktériumok eltávolításának legjobb módja, ha kellőképp meleg vízben mosod ki a törölközőt – lehetőleg 60°C-on – ezen a hőmérsékleten a legtöbb baktérium elpusztul.

Hogyan gondozzuk a törölközőinket?

Ha már megtaláltuk a megfelelő színű, stílusú és méretű kedvenceinket akkor nem szabad megfeledkeznünk azok helyes mosásról és szárításról sem, hiszen ezek a hosszú használat alapfeltételei. Mindig kövesd a termék címkéjén szereplő utasításokat. Ne felejtsük el, hogy az első használat előtt a törölközőket külön ki kell mosni, így megakadályozzuk azt, hogy későbbi mosásoknál a kiesett szálak a ruhánkra tapadjanak.

A mosásnál az is fontos, hogy a mosószert a megfelelő mennyiségben használjuk. Túl sok mosópor azt okozhatja, hogy benne marad a szövetszálai között az alapos öblítés ellenére is. Ez továbbá azt okozhatja, hogy a törölköző megkeményedik. A mosóport mérsékelten használja és ügyeljen az alapos öblítésre. Ajánlat: használj természetes alapú, kímélő mosószereket.

A Herbow mosóparfümök, ha az öblítéshez hozzáadjuk, azt eredményezi, hogy a törölközők puhábbak és selymesebbek, és hosszan illatosan lesznek. Egyedisége, hogy nemcsak illatosít, mint általában a mosóparfümök, hanem növényi eredetű textil kondicionáló, lágyító alapanyagokat tartalmaz, melyek a vegyi öblítőkben használt szintetikus kationos tenzidek környezetbarát és egészséges alternatívái.

Legyen elég hely a száradáshoz

Mosás után jól rázd át a törölközőt mielőtt szárítanád. Ettől puhább marad majd. Szintén fontos, hogy minél előbb kiszedd a mosógépből. Ha sokáig a gépben hagyod a törölközőket, akkor nedvesen bebüdösödhetnek és be is penészedhetnek. Azonnal tedd át őket a szárítóba, vagy olyan helyre terítsd ki őket száradni, ahol bőven van hely. Egy másik lehetőség a törölközők puhaságának megtartására, ha szárítólabdát használsz. Ettől a törölköző bolyhosabb lesz és gyorsabban szárad. Ha szárítógépet használsz, akkor ezzel időt, áramot és pénzt takarítasz meg.

Minden használat után akasztd fel a törölközőt, hogy megszáradhasson. Ha kevés a hely a fürdőszobában, akkor könnyen előfordulhat, hogy több törölköző kerül egymás tetejére, ugyanarra az akasztóra vagy szárítóra. Így nincs elég helyük megszáradni és a törölközők tovább maradnak nedvesek és vonzzák a baktériumokat. A frottír törölközőket nem ajánljuk vasalni, ugyanis a vasalás folyamán a szálak összenyomódnak és ezzel eltüntetjük a bársonyos felületüket. Továbbá azt érjük el, hogy csökken a felszívó képességük. 

 

Érdemes nem hajtogatva, hanem feltekerve tárolni a tiszta törölközőket: ennek lényege, hogy megőrizze a frottír levegős bolyhosságát. Először hosszában félbehajtod, és lazán feltekered és készen is vagy. A szekrényben ezeket a hengereket ne egymásra fektetve tárolod, mert akkor laposra nyomják az alsókat. A hengereket állítsd egymás mellé, függőlegesen. Ezeket a tanácsokat odafigyelve kedvenc törölközőid élettartamát sokáig megtarthatod.

 

További cikkek

Lebomló hálóban kedvencünk, a Herbow mosódiós labda

Lebomló hálóban kedvencünk, a Herbow mosódiós labda
Olvasson tovább...

Folt hátán folt? Így hatástalanítsuk mesterfokon

Folt hátán folt? Így hatástalanítsuk mesterfokon
Olvasson tovább...

LBT - A fenntartható stílus nagykövete

LBT - A fenntartható stílus nagykövete
Olvasson tovább...

EU NKFIA