Jellemző egészségügyi panaszok ősszel

Jellemző egészségügyi panaszok ősszel

Vírusfertőzések, meghűlés

A nyaralások után az iskolában, óvodában, közösségben tartózkodás a gyermekek körében ugrásszerűen fokozza a fertőző felső légúti hurutok előfordulását.

Fontos, hogy már egészen kicsi gyermeknek is tanítsuk meg az alapvető higiéniás szabályokat, amelyek alkalmazásával csökkenthető a fertőződés esélye. A legtöbb ilyen fertőzés vírusos eredetű és cseppfertőzéssel, azaz köhögéssel,tüsszentéssel a levegő útján terjed. A „zsebkendőbe köhögj, tüsszents!” régóta ismert szabály ma is érvényes. A gyakori kézmosás szintén hozzájárul a fertőzések elkerüléséhez.

A vírusos betegségek közül az egyik legfertőzőbb a szintén cseppfertőzés útján terjedő bárányhimlő. A megbetegedések száma az őszi, téli hónapokban mégjobban szaporodik. A hólyagos kiütésekkel járó megbetegedés sokszor végigsöpör egy-egy óvodán, a betegségen addig át nem esett szülők ekkor szinte biztos, hogy pótolják gyermekkori mulasztásukat. Felnőtt korban általában súlyosabb lefolyással zajlik a bárányhimlő, és a szövődmények is gyakoribbak lehetnek, mint gyermekkorban.

kullancsok által terjesztett másik, nagyobb számban megbetegedést előidéző kórokozó a Borrelia burgdorferi baktérium, amely a Lyme-kórt okozza. Ez a betegség megfelelő ideig és dózisban alkalmazott antibiotikus kezeléssel gyógyítható. A meleg őszi napokon a kullancsok még szép számmal fordulnak elő az erdőkben, parkokban és a kertekben. Ezért érdemes ügyelni rá és kirándulás, kertészkedés után kullancs szemlét tartani!

A melegebb nappalok, de az olykor már kifejezetten hideg reggelek és az esetleg napközben is feltámadó hűvös szél kedvez a meghűléses betegségek kialakulásának. Hol fázunk, hol melegünk van. Célszerű ilyenkor a réteges öltözködés, amellyel elejét vehetjük a megfázásoknak.

További cikkek

Egy ősi módszerre cseréltem a szintetikus mosószert!

Egy ősi módszerre cseréltem a szintetikus mosószert!
Olvasson tovább...

Gyermekorvosi ajánlás<br>-

Gyermekorvosi ajánlás
-
Olvasson tovább...

Saját káromon tanultam meg, hogy jobb megelőzni a bajt!

Saját káromon tanultam meg, hogy jobb megelőzni a bajt!
Olvasson tovább...