Loader

A művelet végrehajtása folyamatban van!
Kérjük ne zárja be a böngészőt és ne navigáljon el!
A művelet végén automatikusan átirányítjuk!

Hogyan tisztítsuk a textil szájmaszkokat?

Hogyan tisztítsuk a textil szájmaszkokat?

A koronavírus miatt a textil arcmaszkok iránti kereslet megugrott, hiszen a járvány elleni küzdelem során javasolt viselésük nyilvános helyeken és az alapvető termékek vásárlása közben is. Különösen ajánlott azoknak számára, akik a COVID-19 vírus terjedése által leginkább sújtott területeken élnek.

Az arcmaszkok mosása ugyanolyan fontos, mint a viselésük, hogy megakadályozzuk a COVID-19 további terjedését. A textilmaszkok általában pamut vagy pamutvászon anyagból készülnek, melyek az eldobható, egyszer használatos darabokat váltják ki. Kreatív mintáikkal pedig egy kis színt visznek karantén idején a hétköznapjainkba.

A globális méretűvé szélesedett világjárvány miatt a kutatók azt is megvizsgálták, mennyi ideig élhet meg a vírus különféle felületeken. A The Lancet orvostudományi folyóiratban közzétett jelentés szerint a fertőző vírus akár hét napig is jelen lehet a maszkok külső rétegén. A kutatók azt is megállapították, hogy milyen fertőtlenítőszerek használhatók az új koronavírus elpusztítására és a maszk megfelelő tisztítására.

Mennyire hatékonyak az arcmaszkok?

A különféle maszkok viselése eltérő mértékben, de csökkenti a belélegezhető vírusrészecskék koncentrációját, így gátolva a megfertőződést. A textilmaszkok a kevésbé alkalmasak erre, de az ún. FFP2 és FFP3 minősítésű arcmaszkok már 95% feletti hatékonysággal képesek a vírusok szűrésére. Azonban a maszkok a felületükön maguk is hordozhatják a vírust.

– A pamutszövetek a nanométeres tartományban nem képesek a vírusrészecskék teljes szűrésére, azonban így is nagyon hasznosak a tünetmentes egyének számára, akik általában nem viselnek semmit – tájékoztat Dr. Rodney E. Rohde, a Texasi Állami Egyetem professzora. A levegő vírusrészecskéinek akár 97%-a könnyen behatolhat a textilmaszkokba. Ezért javasolják a szakértők a textilmaszkok használatát mások védelmének érdekében, nem is feltétlenül az önvédelemre.

Milyen gyakran kell mosni a maszkokat?

Dr. Robert Amler, a New York-i Orvostudományi Főiskola dékánja azt javasolta, hogy minden használat után mossuk ki a szövetmaszkot, kerülve arcunk megérintését, és ne feledjük a kézmosást előtte és utána sem.

– Ha Ön munkáját nyilvános helyen végzi, ahol a megfelelő távolságtartást nehéz betartani, akkor ha lehetséges, fontolja meg a szövetmaszk két óránként történő tisztítását – tanácsolta Dimitar Marinov, a Várna-i Orvostudományi Egyetem docense.

– Érdemes megjegyezni, hogy fehérítő tartalmú vegyületekkel vagy más aktív hatóanyagokkal ellátott mosószereket kell használni a maszkok mosásakor, melyek a mikrobákat hatékonyabban pusztítják el, mint a szokásos mosószerek – magyarázta Dr. Rohde. A gépi mosás optimális megoldás, a program során a víz hőmérsékletét az arcmaszk anyaga határozza meg. A szövetmaszkokat a lehető legmelegebb vízben mossuk, amelyet a szövet anyaga még elvisel.

– Tartsuk szem előtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásait. A víz hőmérsékletének legalább 60 Celsius fokosnak kell lennie. Nincsenek tanulmányaink a SARS-CoV-2-ről, de a hasonló SARS-CoV-1 gyorsan elpusztul 60°C feletti hőmérsékleten – mondta Marinov. Ha a kézi mosás az egyetlen lehetőség, akkor javasolt a maszkok bő szappanos bedörzsölése és legalább 20 másodpercig forró vízzel történő mosása. Erre kiváló lehetőséget nyújthat a Mosódiós Labda használata, melynek számos előnye van a kézzel történő mosás során is.

Fertőtleníts vasalással!

Szárítsuk meg a maszkot a lehető legmagasabb hőmérsékleten. Ez ismét attól függ, hogy milyen anyagból készültek. Ezt követően forró vasalóval többször vasaljuk át mindkét oldalát. Ezzel az eljárással nagyfokú sterilitás érhető el. Javasoljuk, hogy minden utcai használat után végezzük el a sterilitási folyamatot.

A Herbow termékei válogatott alapanyagainak és növényi összetevőinek köszönhetően hatékonyan tisztítják a textíliákat, ráadásul szövetkárosodás nélkül. Az egész család számára természetes megoldást jelentenek.

#maradjotthon #vigyazzunkegymasra

További cikkek

Valóban csodaszerek a szappanok?<br>-

Valóban csodaszerek a szappanok?
-
Olvasson tovább...

A tiszta, illatos törölközők titka<br>-

A tiszta, illatos törölközők titka
-
Olvasson tovább...

Lebomló hálóban kedvencünk, a Herbow mosódiós labda

Lebomló hálóban kedvencünk, a Herbow mosódiós labda
Olvasson tovább...

EU NKFIA