Loader

A művelet végrehajtása folyamatban van!
Kérjük ne zárja be a böngészőt és ne navigáljon el!
A művelet végén automatikusan átirányítjuk!

Folt hátán folt? Így hatástalanítsuk mesterfokon

Folt hátán folt? Így hatástalanítsuk mesterfokon

 

Manapság egyre nagyobb gondot fordítunk arra, hogy egészséges és lehetőleg a környezetünket kevésbé terhelő tisztító és mosószereket használjuk háztartásunkban. Egy család életében különösen, ahol kisgyermekek vannak, mindennapos vendégek a foltok vagy a textíliákra kerülő erősebb szennyeződések. Ilyenkor gyakori dilemma, hogy a gyors hatású, ám erős vegyi alapanyagú folttisztítókra vagy a környezetbarát megoldásokra tegyük le voksunkat. 

 

A makacs szennyeződések tisztítása szint mindig kihívás, hiszen a sikálás, az áztatás, a foltok gyors és sikeres kezelése igen macerás tud lenni. Számos termék a házimunkák gyors és hatékony megoldásait ajánlják, de sajnos egyre nyilvánvalóbb, hogy ezek akár a környeztünk és az egészségünk rovására is mehetnek. A száraz, kivörösödött és viszkető bőrrel járó ekcéma – melyet a bőr gyulladása okoz – kialakulása egyrészt örökletes okokra, másrészt környezeti tényezőkre vezethető vissza. A különböző mosószerek kiszáríthatják a bőrünket, ezáltal súlyosbíthatják az ekcéma és egyéb bőrproblémák tüneteit.

Jól bevált házi praktikák

A környezettudatosság korszakának idejét éljük, ahol már kevésbé tűrjük háztartásunkban a felesleges vegyszereket. Ma már az információk gyorsan áramlanak, a termékekben felsorolt összetevőket, villámgyorsan meg tudjuk nézni a világhálón. Manapság nincs az a fodrászüzlet, a kozmetika vagy szépségszalon, ahol ez a nők között ne lenne állandó beszédtéma. Megosztják tapasztalataikat és a jól bevált házi praktikák szájról-szájra terjednek. Mindenkinek van egy jó receptje, például a fűfoltot úgy tüntetheted el, hogy az anyagot egy napig aludttejben áztatod, majd meleg vízben kimosod. Penészfolt esetén csak dörzsöld be a penészes területet két rész ecet és három rész szódabikarbóna keverékével. Fél óra után mosd ki a ruhát.  

 

forrás: pixabay

Környezettudatos választás

Az egészség és környezet tudatosság egyfajta ébredés is, ahol rádöbbenünk arra, hogy nagyon sok mindent tehetünk mi magunk azért, hogy csökkentsük a környezet és szervezetünk vegyszerterhelését. Így van ez a mosás minden területén, jelen esetben akár a foltkezelésnél is. Nem szükséges azonnal drasztikus megoldást választani, hiszen léteznek fokozatok benne. A foltok kezelésére használjunk növényi és ásványi anyag tartalmú tisztítószereket. Az optikai fehérítőkkel teli mosószerek, fehérítők károsak, ezek fel vannak tüntetve a csomagoláson érdemes kerülni a használatukat. Foltkezelők esetében az a legjobb megoldás, ha fehér és színes ruhákhoz kifejleszett termékeket használunk! Speciálisan kezeljük a foltokat, ugyanakkor használatuk gazdaságos is. A foltkezelőket helyileg, közvetlenül a vizes foltra is tehetjük. Ezért is jó megoldás, ha fehér vagy világos ruhához a Fehér, a színes textíliához a Színes foltkezelőt használunk, mert akkor nem kell tartanunk a ruhák kifakulástól. A biológiailag jól lebomló aktív oxigénes fehérítő csodát tesz a foltokkal, 100% nátrium perkarbonát, mely az idő és hőmérséklet függvényében a felszabaduló oxigén hatására képes minden típusú folt eltávolítására és a textíliák fehérítésére. Kevés mennyiség is elegendő belőle mind áztatás mind pedig mosódiós termékekkel történő mosás esetén is.

Hasznos tudnivalók:

  1. A mosódiós termékek mellé is adagolhatunk foltsót, szódabikarbónát tartalmazó speciális foltkezelőket, így sokkal hatékonyabb lesz a tisztító hatás.
  2. A vegyszerek, a hosszú mosásidő és a magas hőfok elkerülésére a legjobb módszer a sima áztatás. Meleg vízben oldj fel egy adag foltkezelőt, és ebben áztasd a szennyeződött ruhadarabot. Egy kis dörzsöléssel rásegíthetsz.
  3. Tipp: Este áztassuk be a szennyes holmit, majd reggel indítsuk el a mosást.
  4. A foltkezelők egyszerűen a mosógép adagoló rekeszébe is tölthetők, 40 °C fokon színes és fehér ruhák esetén is.  
  5. A szőnyeg tisztításánál is hatékony segítség lehet: nemcsak szagtalanítja azt, hanem a foltokat is feloldja. Kényes szőnyeg esetén azért először végezz próbát egy kevéssé látható helyen.
  6. Minden esetben figyeljünk arra, hogy a folttisztítás követően a ruhát minden estben mossuk ki!

 

(kép forrása: pixabay)

További cikkek

LBT - A fenntartható stílus nagykövete

LBT - A fenntartható stílus nagykövete
Olvasson tovább...

Öt érdekesség, amit jó tudni a mosódióról

Öt érdekesség, amit jó tudni a mosódióról
Olvasson tovább...

Mosódiós labda nyaralás alatt is!<br>-

Mosódiós labda nyaralás alatt is!
-
Olvasson tovább...

EU NKFIA