Loader

A rendelésének leadása folyamatban van!
Kérjük ne zárja be a böngészőt és ne navigáljon el!
A művelet végén automatikusan átirányítjuk!

Hallottál már a „no-poo” mozgalomról?

Hallottál már a „no-poo” mozgalomról?

Az életünk számos területén egyre inkább hódítanak a mindenmentes trendek és ez alól nem kivétel a hajápolás sem. Egy új hajmosási eljárásmódszer a „no-poo”, magyarul a samponmentes mozgalom hívei olyan szerekkel tisztítják a hajukat, melyek semmilyen kemikáliát nem tartalmaznak.

Hajmosás vegyszerek nélkül

Az elszánt követők a hagyományos samponok kiváltására, amelyek felületaktív szulfát tartalmuk miatt szárítják a fejbőrt például szódabikarbónát, hidratálásra pedig almaecetet használnak. Ma már egyre több New York-i hajszalonban is átálltak erre a nagy vihart kavart módszerre.  A különös szépségtrend elméletének hátterében az a gondolat áll, hogy a hajat nem szabad megfosztani természetes védőrétegtől, és ha nem használunk semmilyen hajápoló vagy hajformázó szert, akkor lényegében nincs is szükség hajmosásra. A kevesebb több elvét hangsúlyozva azt hirdetik, hogy minél ritkábban mosunk hajat, annál jobb.

No-Poo hívők tehát kizárólag agyagos, rozslisztes és almaecetes öblítéssel tisztítják a hajukat, és esküsznek arra, hogy ettől erős, életteli és ragyogó lesz a frizurájuk. A módszernek köszönhetően azt állítják, hogy a fejbőr kevésbé zsírosodik, és 4-6 hét elteltével beindul az öntisztító mechanizmus. A 20. század kezdetéig a hajmosás nem volt nagyon népszerű. Az emberek általában havonta megmosták a hajukat a háztartásban általánosan használt mosószappannal. Az 1920-as 30-as években a kozmetikai ipar robbanásszerű változásának hatására már ott tartunk, hogy az Egyesült Államokban szinte mindenki naponta mos hajat. Ugyanakkor a bőrgyógyászok sem javasolják a túlzott sampon- és tusfürdő-használatot, inkább az óvatosságot tartják fontosnak a bőr természetes védőrétegének megkímélése érdekében. Az pedig, hogy egy embernek hetente hányszor kell hajat mosnia, általában a faggyútermelődéssel függ össze, és nem azzal, hogy használ-e sampont. Más vélemények szerint ugyanakkor a fejbőrnek igenis szüksége van arra, hogy időnként megtisztítsák, hiszen a környezeti ártalmaktól – kosztól, portól – nem tudunk megmenekülni. Ezért aki teljesen kiiktatja a tisztítószerek alkalmazását a haján, annak a fejbőrén gombás vagy bakteriális fertőzések jelentkezhetnek.

„Low poo” trend

Ha ez a módszer túl radikális számodra akkor jó alternatívát nyújtanak az úgynevezett „low” samponok, melyek nem tartalmaznak szulfátokat, parabéneket, és csak minimálisan habzanak. Gyakran csupán a szulfátok elhagyása elegendő ahhoz, hogy javuljon a fejbőr és a haj állapota. A legjobb az, ha mindenki kikísérletezi magán, hogy milyen gyakran van szüksége hajmosásra, hiszen ezzel nem kockáztat semmit. Ha pedig megtehetjük, hogy a hajszerkezetünknek, fejbőrünknek és nem utolsósorban a környezetünknek legmegfelelőbb terméket használjuk, miért is adnánk alább?

További cikkek

Így mosd a farmered!<br>-

Így mosd a farmered!
-
Olvasson tovább...

Tégy Te is boldogságodért!<br>-

Tégy Te is boldogságodért!
-
Olvasson tovább...

Mi fán terem a mosódió? <br>-

Mi fán terem a mosódió?
-
Olvasson tovább...

EU NKFIA