Bőrápolás a hideg hónapokban<br>-

Bőrápolás a hideg hónapokban
-

A téli időszak nemcsak az immunrendszerünk ellenálló képességét teszi próbára, hanem bizony bőrünket is. Érdemes ebben az időszakban nagyobb odafigyelést szentelni a bőrápolásra, hogy elkerüljük a különböző bőrproblémákat. Ha már kirepedezetté, érzékennyé vált bőrünk, kényeztessük természetes anyagokkal.

Miért szárad ki a bőrünk télen?

Elsősorban az okozza a problémát, hogy bőrünk – ahogy mi magunk is – szélsőséges körülmények közé kerül. A kinti hideg levegő és a benti száraz, meleg, fűtött szoba még azoknak a bőrét is megviseli, akik egyébként nem olyan érzékenyek, így kipirosodást, szárazságot szinte mindenki tapasztalhat magán. Ha a bőrünk felszínén található szaruréteg sejtjei nem elég hidratáltak, leszakadnak, és megkezdődik a bőr hámlása. Ezt a folyamatot erősíti az is, ha bőrünk lipidrétege sérül a tisztálkodáshoz használt sok fajta vegyi anyagtól. Ezért érzékeny, száraz bőr esetén fokozottan ügyelni kell a téli bőrápolásra – a férfiaknak is!

Miért ajánlott mással ápolni az arcbőrt, az ajkakat, a kézfejet?

A bőr struktúrája testünk különböző részein eltérő, így az ott található felszín érzékenysége is eltérő lehet. Arcbőrünk a leginkább kitett a csípős időjárásnak, ezért mindenképpen különlegesebb odafigyelést igényel. Nem véletlen tehát, hogy a hidratáló krémek széles skáláján az arcápolók külön csoportot alkotnak. Ajkaink általában eleve nedvesek a rákerülő nyál miatt, melyeket emiatt a szél egészen a vörös, gyulladt állapotig kifújhat. Ápolására érdemes zsíros összetételű ajakíreket akár naponta többször is alkalmazni.

A bőr kiszáradásának megelőzése érdekében kerüljük a hosszú fürdőzéseket, és inkább zuhanyozzunk nem túl forró vízzel. Érdemes a nagyon lúgos szappanok helyett inkább a bőr lipidrétegét megóvó olajfürdőket választani. Tisztálkodás után használjunk lehetőleg minél kevesebb illatanyagot és konzerválószert tartalmazó testápolót, viszont alkalmazhatunk naponta többször is kézkrémet. Ezen felül sokat segít, ha a fűtött szoba száraz levegőjét nedvesítjük, akár a fűtőtestre helyezett párologtató edénnyel, vagy vizes ruhával, de vannak kifejezetten erre a célra kifejlesztett elektromos párásítók is. Minden megoldás jó, ami megóvja a bőrt hidratáltsága elvesztésétől.

Milyen krémek segíthetnek?

Fontos szempont a kenőcsök és krémek esetén, hogy minél kevesebb illatanyagot és tartósítószert tartalmazzanak, valamint előnyös lehet, ha megtalálható bennük valamilyen antioxidáns, gyulladáscsökkentő vitamin (pl.: E-vitamin), ásványi anyagokban gazdag termálvíz, vagy lipidpótló esszenciális zsírsav (például linolénsav).

Mire kell figyelni?

A bőr szárazsága meghatározott mértékig természetes jelenség. De elsősorban időskorban, valamint kisgyermekeknél jelentős problémát okozhat, ha testszerte, foltokban jelentkezik és kellemetlenül viszket. Gyerekeknél különösen gyakran fordulnak elő ekcémás tünetek. Jellemző lehet a hajlatokban, illetve a bőr felszínén megjelenő vörös színű, hámló foltok, melyek komoly viszketést és gyulladást eredményezhetnek

Mivel érdemes mosni?

A téli időszakban kifejezetten fontos a bőr és az egészség védelme, ezért fokozottan ügyelnünk kell arra, hogy csak természetes anyagokkal tisztítsuk a ruhákat. A hidegebb hónapokban a réteges öltözködés miatt akaratlanul is izzadunk, és az izzadás által a textilbe ragadt mosószer-maradványok a szervezetbe jutnak. A Herbow természetes összetevőinek köszönhetően szintetikus anyagok hozzáadása nélkül távolítja el a piszkot. Tökéletes megoldás mindenki számára. Hatékony, természetes, minden problémára megoldást nyújt!

További cikkek

Jellemző egészségügyi panaszok ősszel

Jellemző egészségügyi panaszok ősszel
Olvasson tovább...

Egy ősi módszerre cseréltem a szintetikus mosószert!

Egy ősi módszerre cseréltem a szintetikus mosószert!
Olvasson tovább...

Gyermekorvosi ajánlás<br>-

Gyermekorvosi ajánlás
-
Olvasson tovább...