Loader

A művelet végrehajtása folyamatban van!
Kérjük ne zárja be a böngészőt és ne navigáljon el!
A művelet végén automatikusan átirányítjuk!

Ágynemű mosás tippek<br>-

Ágynemű mosás tippek
-

A komfortos, nyugodt alvás egyik alapja a tiszta ágynemű

Életünk egyharmadát, egynegyedét töltjük alvással, többségében a hálószobánkban. Ezért is kiemelten fontos higiéniai kérdés, hogy milyen gyakran kell cserélni és kimosni az ágyneműt.

Természetesen ebben a témában is teljesen eltérőek a vélemények és a szokások melyeket számos egyéni tényező is befolyásolhat pl. az aktuális évszak, esetleg allergia vagy betegség, tisztálkodási szokások, egyéni izzadékonyság stb. Az, hogy alvás közben izzadunk, és ezt a nedvességet az ágynemű szívja fel és emellett több millió elhalt hámsejt kerül az ágyneműre egy-egy éjszakai alvás során az teljesen normális jelenség.  Ez azonban a poratkák egyik kedvenc tápláléka, melyek viszont allergiát, a textílián elszaporodó baktériumok és gombák viszont akár további betegségeket is okozhatnak, amit minden esetben jobb megelőzni. Szerencsére több lehetőségünk is van a probléma kezelésére. Válassz inkább természetes anyagokból készült ágyneműt, például pamutból vagy lenből.

Gyakrabban, mint gondolnád

Az ágyneműt ajánlott kéthetente cserélni, de ha van rá lehetőség, akkor érdemes gyakrabban akár hetente. Emellett fontos, hogy ne csak az ágyneműhuzatokat és a lepedőt, de magát a párnát és a paplant is legalább évente kétszer mossuk ki! Mivel naponta sok-sok órát töltünk az ágyneműink között, amely nagy felületen, hosszasan érintkezik a bőrünkkel, ha nem megfelelő mosószert használunk, kellemetlen tünetektől szenvedhetünk és tönkretehetjük az éjszakai pihenésünk. Ha tehát allergiásak vagyunk vagy hajlamunk van rá, érdemes környezet- és bőrbarát természetes növényi alapanyagokból készült mosószereket használni.

De hány fokon érdemes?

Sose mosd a ruhákkal együtt ágyneműt! A huzatot mindig kifordítva mosd és bezárva. Így csökken a lehetséges mechanikai károsodás esélye, amit a gombok és zipzárak okoznak. A mosáshoz használj közepes hőfokot, 60 Celsius fok már elegendő az összes kórokozó elpusztításához, de nem károsítja a textíliát. Mindig kövesd, a bevarrt címkén lévő utasításokat, ha alacsonyabb hőfokot ajánl, akkor válassz előáztatás programot. A fehér lepedőket soha ne mossuk együtt a színes ágyneművel. A szennyezett, foltos ágyneműt áztasd be, és használj kíméletes, de mégis hatékony folttisztítót. Az ágyneműhuzat kicsavarására alkalmazz alacsonyabb fordulatot.

A mosógépből való kiszedés után szépen rázd ki és akaszd ki. Az ágyneműt használat előtt mindig hagyd teljesen megszáradni. Amikor csak teheted, az ágyneműt érdemes a napon szárítani, és nem csak azért, mert így több helyünk marad a lakásban, de azért is, mert az UV-sugárzás szinte teljesen elpusztítja a mikroorganizmusokat. Vigyázz azonban arra, hogy ha napon szárítod az ágyneműt, akkor feltétlenül fordítsd ki, hogy a színe megmaradjon. Amikor rossz az idő vagy az idő hiánya ezt nem teszi lehetővé, szárítógépben szárítsd, de soha ne hagyd túlszáradni, így időt takaríthatsz meg a vasalással. A vasalás a fertőtlenítés mellett megkönnyíti az ágynemű tárolását is.

Próbáld ki az Herbow természetes növényi alapú mosószercsalád termékeit, hogy ágyneműid mindig higiénikusak és hibátlanul tiszták legyenek.

További cikkek

Végre itt a tavasz, kezdődhet a függönymosás!

Végre itt a tavasz, kezdődhet a függönymosás!
Olvasson tovább...

Ruhaszárítás hatékonyan<br>-

Ruhaszárítás hatékonyan
-
Olvasson tovább...

Hallottál már a „no-poo” mozgalomról?

Hallottál már a „no-poo” mozgalomról?
Olvasson tovább...

EU NKFIA